CO₂-prijzen in de lift

Sinds begin dit jaar is een opwaartse trend in CO₂-prijzen duidelijk zichtbaar. Half mei 2018 stegen de prijzen van CO₂-emissies naar 15 euro per ton. Dat is gunstig voor de schone installatie van Circular Energy en voor onze investeerders.

 

Voor een nieuwe energiecentrale moet de eigenaar emissierechten inkopen voor de hoeveelheid CO₂ die de centrale uitstoot. Voor Circular Energy is dit (bijna) nul omdat onze centrale de CO₂ direct afvangt en opslaat. Een gasgestookte centrale zonder carbon capture is € 6,60 kwijt aan CO₂-emissiekosten per geproduceerde megawattuur. Voor een kolengestookte centrale is dat grofweg het dubbele. 

 

De hogere kosten worden doorgerekend in de prijs die de centrale moet vragen voor de elektriciteit, en dus in de marktprijzen. Dat is dezelfde markt waarop Circular Energy haar energie verkoopt. Via een hogere marktprijs profiteren we dus van hogere CO₂-prijzen. Dat geldt ook voor u als investeerder: hoe hoger de CO₂-prijzen, hoe sneller u uw investering terugverdient.