· 

Nederland kan niet zonder extra CO₂-vrij regelvermogen

 

Elektriciteitscentrale Circular Energy goed voor 1,1 TWh

 

De elektriciteitssector haalt het emissieplafond van 12.2 Mton CO niet als er geen extra CO₂-vrij regelbaar vermogen wordt toegevoegd. Dat concludeert DNV GL uit een studie die het bedrijf voor RWE heeft uitgevoerd voor de discussie op de Klimaattafel Elektriciteit. Circular Energy kan met de schone offshore elektriciteitscentrale een deel van dit CO-vrije regelvermogen leveren.

 

De energieconsultant heeft vier referentiesituaties onderzocht en met een uitstoot van 18-29 Mton liggen de emissies ver boven het plafond dat aan de elektriciteitssector is opgelegd. De onderzoekers hebben berekend dat 26-37 TWh regelvermogen nodig is. De huidige 7 TWh emissievrije elektriciteit uit kernenergie en biomassa is onvoldoende; er is maar liefst 19-29 TWh extra nodig. Als de export van gas wordt meegerekend loopt dit zelfs op tot 72-84 TWh.

 

 

 

bron: ETSOE
bron: ETSOE

 

 

Als een van de opties noemen de onderzoekers CCS. De offshore elektriciteitscentrale van Circular Energy, die van CCS gebruik maakt, is in staat om jaarlijks 1,1 TWh aan CO-vrij regelvermogen te leveren. Dat komt overeen met 3,7-5,8% procent van de additionele behoefte.