· 

CCS is niet duur

 

 

Het afvangen en opslaan van CO₂ is veel minder kostbaar wanneer dit al wordt meegenomen in het ontwerp van een elektriciteitscentrale. Uit een benchmark van Circular Energy blijkt dat de kosten voor CCS bij een integraal ontwerp slechts €6 euro/ton bedragen. Dat is slechts 5% van de kosten waar het ROAD-project vanuit ging en 10% van de kosten waarmee EBN rekent. De kosten zijn zelfs lager dan de huige marktprijs voor CO₂-emissierechten.

 

 

 


Benchmark

Het Rotterdam Opslag en Afvang Demonstratieproject (ROAD) is vroegtijdig afgeblazen. Dit project baseerde zich op het ''end of pipe-principe: CO wordt afgevangen bij een al bestaande centrale, naar een locatie op zee getransporteerd en daar gecomprimeerd voor injectie. Flinke investeringen dus, waar geen inkomsten tegenover staan. De kosten werden geraamd op meer dan 120/ton.

 

Het enige gerealiseerde project waar cijfers over bekend zijn, is Petra Nova in Texas. Hier wordt de CO uit een kolencentrale opgevangen en gebruikt voor verbetering van olieproductie in nabijgelegen veld. De kosten hiervan zijn zo25/ton. De cijfers van Pathos en Gasunie hebben alleen betrekking op de transport- en opslagkosten.

 

Tekentafel

Circular Energy neemt de CO-afvang direct vanaf het begin op de tekentafel mee. Dit heeft een aantal voordelen:

  1. Het afvangproces maakt maximaal gebruik van de restwarmte uit het elektriciteitsopwekkingsproces
  2.  Omdat we bovenop ons gasveld zitten, waarin we de CO2 opslaan, hebben we geen pijpleiding nodig.

Het effect van deze factoren is spectaculair. Wij vangen CO af en slaan het op voor ca 6 /ton. Dit duidelijk lager dan vergelijkbare CCS-projecten en lager dan de huidige marktprijs voor CO2-emissierechten. 

Download
CCS is niet duur 21Sept2018.pdf
Adobe Acrobat document 188.8 KB