· 

Energeia: Circular Energy geeft aandelen uit voor pilot met ‘schone stroom’

 

Circular Energy hoopt met de uitgifte van aandelen €5 mln op te halen. Met dit geld wil het bedrijf een offshore gasveld aankopen en daar een installatie bouwen voor de productie van CO2-vrije stroom.

 

Dat zegt directeur Arnold Groot. Circular Energy wil op een productieplatform op de Noordzee een turbine en een generator plaatsen om er ter plekke elektriciteit op te wekken. De geproduceerde stroom wordt vervolgens via bestaande kabels aan land gebracht, terwijl de vrijgekomen CO2 wordt afgevangen en in hetzelfde veld opgeslagen. Het resultaat: schone stroom. Om dit innovatieve idee te kunnen financieren, geeft het bedrijf nu aandelen uit.

Rendement

 

“Het bouwen van een pilot is duurder dan €5 mln”, zegt Groot tegen Energeia. “Maar dit bedrag hebben we nodig om een gasveld te acquireren en een ontwerp te kunnen maken.” Groot heeft reeds een veld op het oog en is ook al in gesprek met de eigenaren. Om welke locatie het gaat, wil hij niet zeggen. Wel benadrukt hij zich te richten op velden die voor olie- en gasbedrijven te klein zijn of te ver van leidingen liggen. “Zo’n veld is een stranded field als je naar een pijpleiding wilt produceren. Als je die niet nodig hebt, is het een ander verhaal.”

Directeur Arnold Groot van Circular Energy(Bron: CE)


Groot hoopt dat hij deze financieringsronde voor het einde van het jaar succesvol kan afronden. In dat geval hoeft hij zijn planning niet bij te stellen en kan er vanaf de zomer van 2021 stroom geproduceerd worden. Potentiële investeerders wordt een rendement van 18% in het vooruitzicht gesteld. Groot benadrukt dat dit berekend is op basis van de huidige stroomprijzen en het belastingregime op dit moment. Ook wordt er niet uitgegaan van een structurele subsidie. De totale kosten van het project worden geschat op zo’n €300 mln.

Cranberry

Eerder meldde Circular Energy dat het moeite had om investeerders aan zich te binden. Veel geldschieters zouden liever eerst de kat uit de boom kijken. Bovendien zou EBN, het staatsbedrijf dat deelneemt aan alle gaswinningsprojecten, niet enthousiast zijn. Toch acht Groot de kans op een succesvolle aandelenuitgifte groot. Een belangrijke: een enorme vlucht die de CO2-prijs de afgelopen maanden heeft genomen. Daarnaast zijn Circular Energy en EBN de afgelopen maanden nader tot elkaar gekomen, zo zegt Groot. “En daar ben ik heel blij mee.”

De pilot zal straks worden uitgevoerd door een joint venture, waarin behalve Circular Energy en EBN ook een nog onbekende partner zal deelnemen. Het project heeft de naam Cranberry gekregen, naar een plant die veel voorkomt rond de Noordzee.

Jeroen Savelkous

Bron: Energeia, 5 september 2018